Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?

Of u nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die u mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op u af. Uw loon ontvangt u niet meer maandelijks en u moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?
Uw baan verliezen is een onzekere tijd: wanneer gaat u weer inkomen krijgen en hoeveel gaat dat zijn? Neem daarom meteen actie.
Besparen: financieel stappenplan
Ga niet alleen solliciteren, maar maak ook een financieel stappenplan. Maak een lijst met inkomsten en uitgaven. Kunt u besparen? Doe dat dan meteen. Koop slimmer in, zeg de opvang van je kinderen op of stop het sportschoolabonnement. Bespaar direct, zodat u financieel overzicht houdt. Bedenk goedkope of gratis alternatieven. Gaat u bijvoorbeeld naar de sportschool? Ga dan voortaan buiten hardlopen. En gaat u naar een sollicitatiegesprek? Vraag dan of de buurvrouw kan oppassen.
Vraag ook bij het Bureau Krediet Registratie welke leningen u heeft lopen. Bijvoorbeeld een creditcardschuld, roodstand bij uw bank, maar ook postorderkredieten zoals een wasmachine die u verspreid betaalt. Neem contact op met deze partijen en leg uw situatie uit. Zo kunnen zij met u meedenken voor een oplossing.
Inkomsten: uitkering aanvragen
Bent u ontslagen? Dan maakt u kans op een WW-uitkering. Deze vraagt u eenvoudig via het UWV aan. Het is belangrijk om te weten hoe hoog de uitkering uitvalt en hoeveel maanden u hier recht op hebt. Heeft u een werkloosheidsverzekering afgesloten? Dit is een verzekering die je WW-uitkering aanvult. Meld u dan bij uw verzekeraar. Als u geen recht heeft op een WW-uitkering. Dan is een algemene bijstandsuitkering een optie.
Woonlasten: hypotheek en huur
Waarschijnlijk bent u maandelijks het meeste kwijt aan uw hypotheek of huur. Woont u in een koophuis? Kijk dan of u deze met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft afgesloten. Dan kan u namelijk gebruik maken van de zogenaamde Woonlastenfaciliteit. Heeft Ook als u geen NHG verzekering heeft, kan u een verzoek indienen. De geldverstrekker hoeft hier dan alleen niet aan mee te werken. Ook kan u de hypotheekverstrekker vragen om een tijdelijke opschorting van de aflossingstermijnen. Dat betekent dat u dan tijdens de overbruggingsperiode naar een nieuwe baan niet af hoeft te lossen. Neem contact op met uw hypotheekadviseur om alle mogelijkheden te bespreken.
Woont u in een huurhuis? Kijk dan of u huurtoeslag kan aanvragen. Check ook meteen of u recht heeft op andere toeslagen, zoals zorgtoeslag. Bedenk ook eens om de verhuurder te contacten. Bespreek samen uw opties.
Solliciteren voor een nieuwe baan
Heeft u uw financieel stappenplan in orde? Dan is het slim om te gaan solliciteren. Een nieuwe baan zorgt weer voor inkomen, maar vooral ook financiële rust. Laat anderen u helpen.
Probeer geen extra geld te lenen
Probeer niet te gaan lenen. Of als u dan leent, dan bij een familielid, vriend of vriendin. Zodat u geen rente betaalt over het geleende bedrag. Een lening aanvragen klinkt verleidelijk, maar als u nu verder geen inkomen ontvangt dan loopt de rente snel op. Verstandig lenen, dat vinden wij bij Freo belangrijk. Probeer daarom eerst te denken: waarop kan ik besparen? Zodat u zichzelf niet in de knel werkt.